Tijdelijke huurovereenkomst voor woonruimte weer uitzondering in plaats van regel

De wetgeving op het gebied van huurovereenkomsten van woonruimtes volgt elkaar in rap tempo op. In deze blog besteed ik aandacht aan de Wet vaste huurcontracten.

Door de Wet vaste huurcontracten wordt het niet langer mogelijk om zomaar een tijdelijke huurovereenkomst te sluiten. Voorheen gaf de wet de mogelijkheid om eenmaal een tijdelijke huurovereenkomst af te sluiten voor maximaal twee jaren. De Wet vaste huurcontracten maakt tijdelijke huurovereenkomsten slechts mogelijk voor in de wet geregelde gevallen, bijvoorbeeld bij verhuur aan studenten. Bestaande tijdelijke huurovereenkomsten vallen niet onder de nieuwe Wet vaste huurcontracten en zijn dus toegestaan.

Daarnaast regelt de Wet vaste huurcontracten dat proefsamenwonen, waarbij één van de samenwoners zijn/haar woning verhuurt, mogelijk is onder voorwaarden.

Overigens bestaan er nog steeds andere wettelijke mogelijkheden om een tijdelijke huurovereenkomst te sluiten. Denk daarbij aan de doelgroepcontracten waarbij de huur kan worden beëindigd wanneer een huurder niet langer onder de doelgroep valt. Een andere mogelijkheid is de tussenhuur op grond van de diplomatenclausule. Maar al deze vormen kennen voorwaarden. Heb jij vragen over een huurovereenkomst voor woonruimte? Neem dan contact op met mij of mijn collega’s.